Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een veel voorkomend probleem en heeft diverse oorzaken. Zoals een verstoorde hormoonbalans, huidveroudering, zonschade, zwangerschap, pilgebruik en menopauze. Oppervlakkig gelegen pigment is goed te behandelen met een medische peeling of met de pigmentlaser. Dieper gelegen pigment is soms erg lastig om weg te krijgen. Voor dit dieper gelegen pigment heeft Mesoestetic de Cosmelan behandeling ontwikkeld, welke voor alle huidtypes een effectieve behandeling is om pigmentvlekken te verminderen.
De ingrediënten gebruikt in de producten van Cosmelan zijn van plantaardige en chemische oorsprong. De behandeling is geschikt voor melasma (zwangerschapsmasker) en Post inflammatoire hyperpigmentatie (pigment na ontstekingen)

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken of hyperpigmentatie is een donkere, bruine verkleuring van de huid die veroorzaakt wordt door een verhoging van de hoeveelheid melanine in de huid. In de volksmond zijn deze vlekken en plekken beter bekend als sproeten, ouderdomsvlekken of een zwangerschapsmasker (melasma).

Wat is de oorzaak van pigment?

In de huid zitten cellen die melanocyten worden genoemd. Deze cellen produceren melanine die de huid. Door processen zoals uv-blootstelling, luchtverontreininging etc, worden vrije O2 radicalen gevormd. Deze vrije ionen stimuleren de tyrosinaseactiviteit, waarmee de pigmentvorming versneld. Als er teveel pigment in de huid wordt geproduceerd,  is er een afzetting van melanine. Hierdoor krijgt men hyperpigmentatie en dus vlekken. De vlekken die te wijten zijn aan een buitengewone pigmentatie worden meestal veroorzaakt door de systematische blootstelling aan de zon of een verstoorde hormoonbalans bij een zwangerschap, pilgebruik of de overgang. Ze kunnen eveneens genetisch bepaald zijn of het gevolg zijn van littekenvorming. Hoe meer melanocyten de huid bevat, hoe gevoeliger de huid is voor overmatige pigmentatie en hoe donkerder de vlekken kunnen worden.

Waarom Cosmelan?

De Cosmelan pigmentbehandeling is al ruim 25 jaar dé behandeling voor het verminderen van allerlei vormen van hyperpigmentaties (pigmentvlekken) en melasma (zwangerschapsmasker). Deze behandeling wordt wereldwijd toegepast door huistherapeuten, artsen en dermatologen, en zorgt ervoor dat uw pigmentvlekken al na één behandeling sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Wilt u ook iets aan uw pigmentvlekken doen?

resultaat na 1 maand!

Hoe verloopt de behandeling?

De Cosmelan is een medische behandeling en bestaat uit twee behandelstappen. De Cosmelan pigmentbehandeling bestaat uit een éénmalige behandeling in onze praktijk, het aanbrengen van het Cosmelan 1 masker. , welke een aantal uur op de huid moet blijven zitten. Cosmelan 2 is het onderdeel wat u thuis uitvoert, dit is een crème. Deze gebruikt u daarna nog minimaal drie maanden. Beide producten bevatten ingrediënten welke werken op de verschillende stadia van pigment. Amalan vormt de basis van het Cosmelan-masker en blokkeert het enzym tyrosinase, die betrokken is bij de aanmaak van melanine, het pigment dat de huid bruin kleurt. Naast amalan, bevat het masker ook andere ingrediënten die tyrosinase blokkeren zoals kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat ( vitamine A soort).

Stap 1. U komt 7-10 dagen voorafgaand aan de Cosmelan 1 behandeling in de kliniek voor een voorbereidende peeling, dit omdat de huid voorbereid moet worden op de Cosmelan behandeling.

Stap 2. 7-10 dagen na uw voorbereidende peeling komt u in de kliniek voor Cosmelan 1, dit is een masker die gedurende 8-12 uur op het gezicht moet blijven, afhankelijk van de huidconditie. Let op! Dit masker heeft een mosterd kleur, dus dit betekent dat dit masker wel zichtbaar is! Vervolgens haalt u thuis na de aangegeven tijd thuis het masker er af met een koud washandje en blijft u gedurende 2 dagen de inbegrepen Melan recovery en de zonnebrandcréme smeren.

Stap 3. Na 2 dagen komt u terug in de kliniek voor een na-controle, daar ontvangt u de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème, dit is een minder sterke versie van het Cosmelan 1 masker. Cosmelan 2 dient in een dunne laag op het gehele gezicht te worden aangebracht en moet 10 minuten intrekken. Cosmelan 2 gebruikt u 2 maal daags voor gedurende 2 maanden. Wanneer het pigment na deze 2 maanden sterk is afgenomen, bouwt u af naar 1 maal daags en uiteindelijk naar enkele keren per week. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème in ieder geval een jaar te gebruiken.

Hoe verloopt het herstel na de behandeling?

De huid kan tijdens de eerste 4 dagen van de behandeling rood worden en er kan zwelling ontstaan. Als de huid erg gevoelig is, kan er ook jeuk ontstaan. Andere bijwerkingen kunnen o.a. een licht branderige of trekkerige huid zijn, dit is echter een normale reactie van de huid. Schilfering komt op de 2e of 3e dag bij alle huidtypen voor. Een week na de behandeling begint de huid te verbeteren, de beste resultaten worden echter gezien tussen de 2-6 weken.
U dient de eerste 2 weken na de behandeling alle warmtebronnen, zoals intensief sporten, sauna’s en een hete douches te vermijden.

Wat kost een Cosmelan behandeling?

De cosmelan is in principe een eenmalige behandeling. De behandeling van cosmelan 1 en de eerste drie maanden nabehandeling met cosmelan 2 is kost 700,- euro. De behandeling en de controles zijn hierin inbegrepen. Daarbij komen de kosten voor de voorbereidende peelings en voorbereidende producten en eventuele langere nabehandeling met de cosmelan 2.

Na de eerste behandeling in onze kliniek, zal een groot en belangrijk deel van de behandeling door jezelf thuis worden voortgezet door het dagelijks gebruik van de Cosmelan 2 crème. De ingrediënten van zowel het masker, als de Cosmelan crème werken op de verschillende stadiums van pigment, en versterken elkaars werking. Het aantal behandelingen, en de keuze voor de producten voor de thuisbehandeling is op advies van de ervaren medische huidspecialiste Merette. Zij houdt hierbij rekening met de gradatie en aard van de pigmentvlekken

Wil jij ook af van storende gezichtspigmentatie? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult? Eventuele vragen kan jij dan stellen of vul ons contactformulier in.