Een vermoeide blik, donkere kringen, wallen en rimpels onder de ogen

Is er een manier om die wakkere oogopslag met een frisse uitstraling terug te krijgen? Veel mensen hebben er wel eens last van: wallen onder de ogen of donkere kringen, zeker als ze ouder worden. Tussen wallen en donkere kringen zit een groot verschil, maar beiden worden zichtbaarder naarmate je ouder wordt. Textuur en kleur van de huid veranderen met de tijd en het gezicht weerkaatst het licht op latere leeftijd minder goed, waardoor wallen en kringen verergeren.

Er zijn verschillende oorzaken van wallen of donkere kringen onder de ogen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten donkere kringen: vasculaire en pigmentkringen.

Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen?

Wallen en donkere kringen verschillen nogal van elkaar. Zo zien wallen eruit als een soort vochtkussentjes, terwijl donkere kringen meer lijken op ‘halve maantjes’ onder je ogen. Hiernaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten donkere kringen.

Vasculaire kringen: blauwe en paarse kringen

De eerste soort worden vasculaire kringen genoemd, met een blauwige of soms paarsachtige kleur. Het voornaamste verschil tussen vasculaire kringen en pigmentkringen: de eerste zijn sneller zichtbaar op een lichte huid, terwijl pigmentkringen vaker voorkomen bij een donkerdere huid. Etnische en erfelijke factoren spelen een rol waar we geen invloed op hebben. Maar bij vasculaire kringen speelt voornamelijk vermoeidheid een belangrijke rol. ’s Morgens is er ook vaak sprake van verwijding van de bloedvaten en oedeemvorming, ofwel wallen.  Met het ouder worden verdwijnt het vetweefsel onder de ogen waardoor het vaatbed doorschijnt door het steeds dunner wordende huid rondom de ogen. Soms heeft iemand altijd al wat donkere kringen gehad onder de ogen. De hoeveelheid vetweefsel onder de ogen is dan weinig in aanleg. Vaak heeft dat een erfelijke factor. Heeft je vader of moeder misschien ook last van donkere kringen? Dan is de kans groter dat je er ook last van krijgt. Doordat het vetweefsel verdwijnt en de kringen dieper worden, ontstaat daar een schaduw en worden ze kringen nog donkerder.

Pigmentkringen: beige, bruine of donkerbruine kringen

De tweede soort, pigmentkringen, hebben eerder een beige, bruine of donkerbruine kleur – afhankelijk van de huidskleur. Soms is er ook sprake van een combinatie van de twee, dus een kring die zowel paarsig als beige of bruin oogt. Met de jaren nemen deze verschijnselen toe. De microcirculatie verslechtert en het teveel aan vocht hoopt zich op. Daardoor worden naast wallen ook kringen duidelijker zichtbaar.

Verschillende soorten “wallen”


Er zijn een aantal oorzaken voor het ontstaan van wallen onder ogen:

Wallen kunnen ontstaan door vochtophoping onder de ogen. Door de huidverslapping van het onderooglid kan vocht zich makkelijker ophopen. De huid onder je ogen is zeer dun en veroudert als eerste. Vocht retentie wordt versterkt door een verscheidenheid aan factoren: overconsumptie van zout, waardoor je lichaam en huid vocht gaan vasthouden. Allergieën die ontstekingen en zwellingen kunnen oproepen.

Wallen kunnen ook het gevolg zijn van vetophoping of uitpuilen van het vetweefsel rond de ogen. Naarmate de tijd verstrijkt, verzwakken namelijk ook de onderliggende bindweefsel en sperweefsel bij je ogen. Het vet onder je ogen blijft op zijn plaats door een bindweefselschotje en de spieren die je ogen omringen. Door huidverslapping tijdens de veroudering verzakt dit vetweefsel waardoor wallen ontstaan of vetweefsel gaat zicht daar extra ophopen.

Daarnaast kan het lijken alsof je wallen hebt als het volume van de wang daaronder weg is, als je vermagerd bent bijvoorbeeld. Daarnaast neemt het volume van de wangen ook af met het ouder worden, waardoor deze invallen. Hierdoor kunnen wallen meer gaan opvallen.

Factoren die van invloed zijn op wallen en donkere kringen

Vermoeidheid, genen, veroudering en lifestyle (te veel zout eten bijvoorbeeld, roken, zonschade) spelen een belangrijke rol. Verder hebben de ogen het simpelweg zwaar te verduren. Onze oogleden bewegen voortdurend – we knipperen 10.000 keer per dag. Ook wrijven we vaak in onze ogen. Hierdoor wordt de huid bij je oogzones sneller dunner, rekbaarder en slapper dan op andere plekken. Door al deze factoren verschijnen ook expressie-, droogte- of vermoeidheidsrimpels. De textuur en de kleur van de huid verandert met de tijd en wallen en donkere kringen kunnen ineens verschijnen. De huid rondom de ogen weerkaatst het licht minder goed, waardoor de ogen minder stralen.

Donkere kringen kun je verminderen door goed slapen en water drinken, echter wallen worden veroorzaakt door huidveroudering, met of zonder genetische aanleg, waardoor je het niet kunt voorkomen.

Hydrateer de oogzones met water en crème

De huid rondom de ogen is tien keer dunner dan die van de rest van het gezicht. Daardoor is deze ook sneller uitgeput en uitgedroogd, waardoor donkere kringen en rimpels zichtbaarder worden. Zorg daarom dat je voldoende gezuiverd water drinkt én smeert met hydraterende werkstoffen zoals hyaluronzuur. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterende crème, die de huid met behulp van hyaluronzuur direct opvult en hydrateert. De huid wordt gestimuleerd en gehydrateerd.

Wat zijn de mogelijke behandelingen?


Fillerbehandeling: corrigeert het volumeverlies onder de ogen en verminderd de doorschijning van blauwe vaattekening

Peelings/microneedling : Verheldering van het pigment rond de ogen

Plasmabehandeling: laat overtollige huid krimpen

Chirurgische onderooglidcorrectie

Wil je iets doen doen aan de wallen onder je ogen? je bent welkom bij ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *