Botox bij overmatige transpiratie

De meeste mensen komen voor botox behandeling voor overmatig transpireren van de oksels. Een klein deel heeft last van overmatig transpireren van de handen en/of voeten. In de oksels wordt op 10-15 plaatsen een kleine hoeveelheid botuline toxine gespoten in de huid. Het inspuiten van de vloeistof geeft vaak kortdurend een wat branderige pijn, maar is voor de meeste mensen goed te doorstaan. Injecties in handen of voeten (ongeveer 30 prikken per hand/voet) zijn wel pijnlijk. Verdoving is lastig, maar de pijn is iets te verlichten met koeling en verdovende zalf. Het effect van de behandeling is al na enkele dagen te merken. De overmatige transpiratie vermindert en het effect houdt meestal 4-6 maanden aan. Daarna moet de behandeling herhaald worden om de zweetproductie opnieuw te onderdrukken. De behandeling kan jaren zonder problemen herhaald worden. Bijwerkingen zijn voor de injecties in de oksels zeldzaam. Bij injecties in handen en voeten kan het zijn dat uw spieren in handen en voeten tijdelijk iets zwakker zijn dan normaal.

Informatie over botox

Overmatig transpireren van de oksels of van handen en voeten is een probleem dat veel hinder geeft in het dagelijks leven. Sommige mensen moeten enkele malen per dag hun shirt wisselen of kunnen kleding vervroegd weggooien omdat dit aangetast is door het agressieve transpiratievocht. Voor deze mensen zijn botox injecties (botulinetoxine) een effectieve behandeling.

De oorzaak van het overmatig gelokaliseerd transpireren is meestal onbekend. De meeste mensen die dit probleem hebben zijn gezond en zelden is een onderliggende aandoening de oorzaak van het overmatig transpireren. Voor overmatig transpireren over het gehele lichaam is botox behandeling geen optie. Behandeling middels botox voor de oksels wordt, als de overmatige transpiratie heftig genoeg is, soms vanuit de zorgverzekering vergoed.

Botox blokkeert het acetylcholine. Dit is een stof die de zenuwimpuls doorgeeft naar de spieren en ook naar de zweetklieren. Door het acetylcholine te blokkeren, relaxeren de spiertjes rondom zweetklieren, waardoor de transpiratie nagenoeg ophoudt. Dit effect duurt gemiddeld 4-6 maanden.

Consult

Tijdens het eerste consult zal de behandeld arts kijken of u in aanmerking komt voor behandeling met botox injecties. Indien u geschikt bent voor behandeling krijgt u uitleg hoe de behandeling in de praktijk verloopt en wat u kunt verwachten. Indien u dat wenst kunt u daarna direcht behandeld worden met de botox, of u maakt een nieuwe afspraak voor de behandeling.

Behandeling met botoxinjecties

Voor informatie over een definitieve behandeling van overmatig zweten van de oksels verwijzen we u naar de behandeling met MiraDry.