

Hyperpigmentatie
Wat zijn hyperpigmentatie en melasma?
Op het moment dat de huid overmatig pigment aanmaakt, spreken we van hyperpigmentatie.
Hyperpigmentatie komt het meest voor bij vrouwen met een(licht) getinte huid (huidtypes 4-6). Uit onderzoek blijkt dat verschillende risicofactoren een rol te spelen bij het ontstaan van hyperpigmentatie, bijvoorbeeld genetische aanleg, zonlicht, geslacht, leeftijd, hormonen, zwangerschap, schildklier-afwijkingen, medicatie en cosmetischeproducten.
Als de hyperpigmentatie een hormonale oorzaak heeft, wordt het melasmagenoemd (ook wel bekend als ‘zwangerschapsmasker’). Melasma kenmerkt zich door donkere, onregelmatig gevormde vlekken op wang, neus, bovenlip en/of voorhoofd.
Hyperpigmentatie of melasma kan oppervlakkig zijn (epidermaal) of dieper in de huid liggen (dermaal),of een combinatie van beiden.
De meest voorkomende vorm van hyperpigmentatie is de epidermale (oppervlakkige) vorm, waarbij het pigment (melanine) is verspreid over de epidermis.
Bij dit type hyperpigmentatie is een oppervlakkige behandeling met een Lumpeel Cosmo (Tx-AHA-peeling) meestal aleffectief. Bij een gemengde of dermale (diepliggende) vorm van hyperpigmentatie zal de intensievere behandeling met Lumpeel (TCA-peeling )nodig zijn.
Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?
De onderliggende oorzaak van hyperpigmentatie is een overmatige activiteit van de melanocyten, de pigmentvormende cellen. Deze overactiviteit kan verschillende oorzaken hebben: niet alleen krijgen melanocyten signalen om grote hoeveelheden melanine te produceren, ook liggen er oorzaken die te maken hebben met de afbraak van collageen, defecten in de huidbarrière, oxidatieve stress, zonlicht en blauw licht (dus niet alleen uva/uvb maar ook (en vooral) HEV (High Energy Visible light), het blauwe licht dat wordt afgegeven door kunstlicht zoals van beeldschermen). Recent onderzoek* naar schade aan de huid door straling laat zien dat uva/uvb samen verantwoordelijk zijn voor 5,1% en HEV voor maar liefst 39% van die schade.

De rol van tranexaminezuur, hexylresorcinol, vitamines A, C, E en blauwlichtfilters
- Tranexaminezuur is een aminozuur dat een ‘lightening’ effect geeft en roodheid door vaatingroei vermindert.
- Hexylresocinol is een organische stof die pigmentaanmaak afremt, een ontstekingsremmende werking en een pijnstillend effect heeft.
- Vitamines A, C en E zijn sterke antioxidanten die ontstekingsremmend werken en celvernieuwing, wondgenezing en collageenvorming stimuleren. Ook wordt pigmentaanmaak afgeremd door toepassing op de huid van hooggeconcentreerde vitamine C.
- Blauwlichtfilter beschermt de huid tegen de schadelijke invloed van HEV (High Energy Visible)-licht dat bijvoorbeeld door beeldschermen wordt geproduceerd en een groot aandeel (8x meer dan uva/uvb/uvc) heeft in het ontstaan van schade aan de huid door licht.

Benebellum®-behandeltraject
- medium (TCA) peeling die de opperhuid tot aan de basaallaag behandelt om efficiënt een milde exfoliatie te verkrijgen
- verbetert de textuur van de huid, zorgt voor versteviging, egalisering en verstrakking
- geschikt voor huidtypes 1 tot 6
Indicaties
- huidveroudering
- hyperpigmentatie
- melasma
- onregelmatige huid
- slappe, vale huid
Behandelpakket Benebellum
2 behandelsessies met bijbehorende producten 650,-
Zo ziet een behandelsessie in vier stappen eruit:
- Microneedling met Tx Solution
- Een oppervlakkige peeling met Lumpeel Cosmo (Tx/AHA) of een medium peeling met Lumpeel (TCA)
- Kalmering met Lumpost post-peelcrème
- Verzorging, kalmering en bescherming met dagcrème Fulgora 50
Thuisprodukten die horen in het behandeltraject
Kalmering met Lumpost post-peelcrème (tot een week na de peeling)
Een hooggeconcentreerd serum met 18% vitamine C en HA (Lumina)
Een beschermende dagcrème met actieve ingrediënten, SPF 50 en blauwlichtfilter (Fulgora 50 – winnaar van de Anti-aging Trophy for Best Cosmetic Product 2019)
Een herstellende nachtcrème met actieve ingrediënten en blauwlichtfilter (Lumina Vit A+E)